EĞİTİJAM OYUN GELİŞTİRME MARATONU

469

Yeni bir yarışma yazımla sizleri karşılıyorum. Türkiye’de ilk defa düzenlenen lise öğrencileri için olan online oyun yapma maratonu olan Eğitijam’e katıldık. Sizleri süreci ve sonuçlanmasını detaylıca anlatmaya çalışacağım.

EğitiJam, The Game Circle ve BTE Derneği tarafından Türkiye genelinde K12 öğrencilerinin ve eğitmenlerin oyun geliştirme farkındalığını artırmak için düzenlenen 48 saatlik bir oyun geliştirme yarışmasıdır. (https://www.egitijam.com/ sitesinden alıntıdır.)

Lise kademesinde ve oyun yapmaya ilgisi olan 408 öğrenci ve danışman öğretmeni katıldı. Şubat ayında yapılacak olan maraton başlamadan Discord grubu açıldı ve Youtube kanalına abone olundu. Sponsor firmaların yetkili kişileri ara ara toplantılar yapıp öğrenciler için faydalı olacak konularda fikirlerini beyan ediyordu. Oyun yapmak için hangi programlar daha etkili? Yapılan oyunlar nasıl pazarlanıyor? Sektöre nasıl giriliyor? Oyun yapım sektörü nasıl ilerliyor? Bu konularda öğrenciler aydınlatılıyordu.

Toplantıların yanı sıra maraton için öğrencimle kaydolunca bize birer Bilişim Garajı üyeliği verildi. Oyun yapılacak çoğu programdan(Scratch, Unity, Arduino, Mblock, Python…) eğitim vardı. Tinkercad gibi tasarım programlarından da eğitimler vardı. Hiç bilmeyen biri bile diğer yarışmacılardan çok geride kalmaması için düşünülmüş, güzel bir hareketti bence. Eğitimlerin içerisi de açıklayıcıydı ve adım adım ilerliyordu.

Böyle güzel hazırlanılıyordu ancak yaşanan deprem felaketinden dolayı yarışma tarihi ertelenme kararı alındı. Tarih ilan edilene kadar toplantılar devam etti. Daha sonra tarih ilan edildi; 28-29-30 Nisan. Öğrencilere temanın maraton başlamadan hemen önce ilan edileceği bildirildi. Maratondan bir süre önce yapılan toplantıda değerlendirme kriterleri ve ödüller açıklandı. Jüriler tanıtıldı. Jüriler bilgisayar alanında tanınmış firmalardı. Maratonun kriterleri ve puanlaması şu şekildeydi:

Tema İle Uyum                                                             20 Puan

Oynanış                                                                       20 Puan

Naratif (Hikaye Ve Hikaye Anlatımı)                                15 Puan

Görsel Tasarım                                                             15 Puan

İşitsel Tasarım                                                              15 Puan

Tanıtım Dokümanı                                                         10 Puan

Jüri Özel                                                                        5 Puan

Öğrencim yabancı olduğu için kriterler açıklandıktan sonra öğrencime tekrar açıkladım. Hangi programdan oyunu yapacağına karar verdi. Unity kullanacaktı. Unity’de yapılmış oyunları inceledi. Arada fikir tartıştık. Artık yarışmayı bekleme vaktiydi…

Öğrenciler ve danışman öğretmenler için 28 Nisan Cuma akşamı tema açıklanması ve online oyun maratonunu başlatmak için toplantı yapıldı. Tema açıklandı: Hatalarından Ders Çıkar! Tema tanıtım videosu güzel olmuştu ama öğrencime bu temayı açıklamak biraz zor oldu. Açıkladıktan sonra umarım doğru anlamıştır diyerek başladı.

Öğrencim tek başına katıldı çünkü onun kadar yazılım bilen ya da oyun yapmaya ilgisi olan arkadaşı yok. Ben dosya hazırlamasına, oyunun eksik kısımlarına bakmaya çalıştım. %95’ini o yaptı.

48 saatlik maratonun sonuna yaklaştık. Dosyayı yazıyorum, düzenliyoruz, oyunun son eksiklerini tamamlıyoruz falan. İnternet sorunları olabileceği için saat 19.00’da biten maratonda +3 saat yükleme süresi vermişlerdi. Ve saat 21.00 gibi sonunda dosyayı yüklemiştik. Dosyaları yüklediğimiz sayfada diğer oyunları da deneyip oynama fırsatımız vardı. Birde oyun açılmazsa diye oynarken videosunu çekip Youtube hesaplarımıza yükledik. Artık jürinin değerlendirmesi kalmıştı.

Sonuçlar yaklaşık 2 hafta sonra açıklandı. Yine bir canlı yayında ekran karşısında heyecanla bekliyorduk.  Maalesef dereceye giremedik. Ama güzel bir deneyimdi. Dereceye giren takımlara ve jüriye güzel gelen bazı oyunlara sembolik hediyeler verildi. Katılan herkese katılım sertifikası verildi.

Bir öğretmen olarak eleştirmem gerekirse çok güzel bir maratondu. Eğitimler, toplantılar, bilgilendirmeler harikaydı. Ödül konusunu eleştirmem çünkü bu tarz maratonlarda ödül değil öğrencinin gelişimi ön plandadır. Eksik yönü tüm takımların puanlamasını göremememizdi ve öğrencilerin yaptığı oyunlarda eksiğinin ne olduğunu bilemememizdi. Yani öğrencileri hangi jüri neye göre değerlendirdi bilmiyoruz. Ama eminim seneye buna da bir çözüm düşünülecektir, ilkin günahı olmaz derler 😀

Bizim için güzel bir deneyim oldu. Emeği geçen herkese ayrıca teşekkür ederiz. Seneye lise branşım olursa tekrar katılmayı düşünüyorum. Yazıda bahsetmeyi unuttuğum bir detay varsa ve sormak isterseniz mail atabilir ya da sosyal medya hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.

Önceki İçerikDİZİ TAVSİYELERİ -2
Sonraki İçerikATOMİK ALIŞKANLIKLAR – JAMES CLEAR
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?