ÖZEL OKULDA KADROLU ÇALIŞMAK VE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK

3562

Bu yazıyı yazmak istedim çünkü birçok arkadaşım bana bu konuda fikrimi soruyor. İkisinin arasında ne fark var? Bende tüm detayları ile açık açık yazmak istedim.

Önce özel okulda kadrolu çalışmayı ele alalım. Biraz empati kuracağız. Önce çocuğunu özel okula vermiş bir veli olarak düşünelim. Ben çocuğumu özel okula verdiysem çocuğumun her yönden gelişmesini isterim. Derslerin yanı sıra sosyal faaliyetler, el becerisi, arkadaşlık ilişkileri, sorumluluk alma gibi alanlardan da çocuğumun gelişmesini isterim. Çocuğuma gereken değer verilsin ve devlet okuluna giden öğrencilerden farkı olsun. Kısaca verdiğim paranın hakkı verilsin isterim. Şimdi birde okul sahipleri olarak düşünelim. Velileri memnun etmelisin çünkü para ondan geliyor. Yani senin maddi dayanağın onlar. Birde öğretmenler tarafından düşünelim. Hem velileri hem öğrencileri hem de okul yönetimini memnun etmelisin. Dersin hakkını vermelisin. Çocuklar dersi iyi anlamalı. Bol bol etkinlik yapmalısın veliler memnun olsun. Ayrıca okuldaki diğer işlerini tam zamanında yapmalısın. Dersler, nöbetler, yazılılar, denemeler(her özel okulda olur) , toplantılar, gösteriler, yarışmalar…  Yani hep bir koşturmaca. Ayrıca hangi okul olursa olsun sonuçta bir yerden para geliyor ve her özel okulun başına gelebilecek bir şey iflas edebilir. Yani her ay maaşını alıp alamayacağın belirsizliği var. Eğer KPSS’ye hazırlanacaksanız sizin için zor olabilir. Çünkü ben çalıştım ve açıkçası ilk zamanlar koşturmacaya ayak uydurmaktan eve gelince bitmiş oluyordum. Özellikle sınav zamanları koşturmaca iki katı artıyordu. Değil KPSS’ye çalışmak 5 sayfa kitap okuyacak halim olmuyordu. Makyajımı silip yatıyordum direk. Genelde yapılacak işlerimi hafta sonu yapıp hafta içine bırakmıyordum. Benim yorgunluğumun bir sebebi de yoldu ama genel olarak okulda koşturuyordum. Devlet okullarında da olur ancak ücretli olduğunda olmaz. Bir de gösterilere veya yarışmalara katılım devlet okulunda senin isteğine bağlıdır, özel okulda genelde yönetime bağlıdır. Ayrıca özel okulda kadrolu iseniz bir meslektaşın rapor alır veya gelemezse dersi olmayan öğretmenler girer ders boş geçmesin diye. Bu da ayrı bir koşturmaca olur. Maaş konusunda şunu da diyeyim nasıl anlaşırsan öyle olur, her ay o şekilde alırsın.

Biraz da ücretli öğretmenlikten bahsedelim. Sadece dersine girip çıkarsın. Yazılılarını yaparsın. Nöbet falan olmaz. İstersen MEB’in sınavlarında gözetmen olabilirsin. Bunun dışında ek olarak ücret alamayız. Sigorta az yatar. Biraz üzerine para ekleyip sigortanızı tam hale getirebilirsiniz. Derse girmezsen ücret alamazsın. Tamamen dersine bağlı. Yani sorumluluğunuz özel okulda kadrolu çalışmaktan çok çok daha az. Nöbet yok, toplantı yok. Tabi riskleri var. Eğer kadrolu öğretmen gelirse hemen işten çıkarılırsın. Ama özel okulda kadrolu çalışırsan sözleşmen bitene kadar öğretmen olarak devam edersin. KPSS’ye çalışacak vaktin bol bol olur. Ben bu dönem çalıştım bundan dolayı diyebiliyorum. Ancak benim ders saatim azdı ve derslerim yüzyüze değildi. Bu yüzden sadece defter doldurmaya ve yazılıları yapmak için okula gittim. Bir de Allah razı olsun okul yönetimindekilerden, ders programımı ona göre ayarlamışlardı. Her gün okula gidip ders çalışacak vaktim olmayabilirdi. Maaş kısmında her ay düzenli yatar çünkü devlete bağlısın ve devlette aksama olmaz. Birde şunu hatırlatayım özelde kadrolu olmak devlette kadrolu olmakla aynı hesap, tüm gün okulda olman gerekiyor. Bundan dolayı günlük işleri(banka, alışveriş, çocuklarla ilgilenmek…) halletmekte zorlanabilirsiniz. Ancak ücretli işlerde bu konuda rahatsınız. Dersiniz biter işlerinizi halledebilirsiniz.

İkisi içinde şunu diyeyim öğretmensin ve dersini yapıyorsun. Maaşın farklı olabilir ama amaç aynı, öğretmek. Ben açıkçası ücretlinin daha rahat olduğunu düşündüğüm için atanana kadar aynı şekilde ücretli devam etmeyi düşünüyorum. Çünkü çok fazla maddi anlamda ihtiyacım yok ama öğretmenlik yapmazsam rahat edemem. Okudum, çalıştım, çabaladım evde oturmak zoruma gider. Ücretli veya özelde çalışmak içinde şunu diyeyim özellikle tecrübeniz azsa kapı kapı gezip iş aramalısınız. Yani özelde çalışmayı düşünüyorsanız bol bol cv(özgeçmiş) çıkartıp okulları gezmelisiniz. İnternette başvurular her zaman görülmüyor. Ücretli içinde daima ilçe milli eğitim ile irtibatta olmalısınız. Çünkü ansızın bir öğretmen izne ayrılabiliyor ve internete bakana kadar arayan daha çabuk alınıyor. Ayrıca ücretli öğretmenlik özelde de devlette de aynı şekilde.

Aklıma gelen her konuya değinmeye çalıştım, ayrıca sormak istediğiniz her şey için mesaj/mail atabilirsiniz. Unutmayın, hiçbir şey imkansız değil.

Önceki İçerikARGAN YAĞI
Sonraki İçerikÖĞRETMENLİK ANILARIMDAN PART-3
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?