BİLGİSAYAR ÖĞRETMENLİĞİ Mİ BİLGİSAYAR/YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ Mİ?

2174

Öncelikle şunu belirterek yazıma başlamak istiyorum. Ben bilgisayar öğretmenliği yani BÖTE mezunuyum. Mühendislik okuyan arkadaşlarımla konuştuğum, hocalarımızın anlattığı kadarı ile sizlere aktarmaya çalışacağım. Adından da anlaşıldığı üzere birisi eğitim fakültesindeki öğretmenlik diğeri ise mühendislik fakültesindeki mühendislik. Demek istediğim bir öğretmen ve mühendisi kıyaslıyoruz bir nebze.

İlk olarak şu yönden bakabiliriz: öğretmenler küçük bireylere rehberlik eder. Onun yapısal ve psikolojik değişimini bilmeli ona göre davranmalıdır. Anaokulunda okuyan bir çocuğa davrandığınız gibi liseye yeni geçmiş bir öğrenciye davranamazsınız. Neden? Küçük çocuk daha kişilik gelişiminin başındadır. Psikomotor becerileri tam gelişmediği için birçok şeyi yapmakta zorlanır. Aynı zamanda soyut kavramları bilmediği için onları kullanarak da sorularına cevap veremezsiniz. Ancak lise öğrencisine bir x sayısı var diyebiliriz. DNA’yı anlatırken göstermek zorunda kalmazsınız. Konuşurken cinsiyetinin, fiziksel özelliklerinin ve psikolojisinin bilincinde konuşabilirsiniz. Ortaokul öğrencisi ise bambaşkadır. Peki biz yaş grubuna davranışımızı neye göre değiştirmeliyiz? En önemli nokta budur. Kendi hayatımı düşünerek şunu söyleyebilirim, öğretmenler hayatınızı şekillendirirken birazda olsa etki eder ve bunlar iyi/kötü sonuçlar doğurabilir. İşte aralarındaki en büyük fark budur. Öğretmenlik bölümünde eğitim bilimleri derslerine ağırlık verilir. Ancak mühendislikte sadece bölümünüz çevresinde gelişir dersleriniz. Sizin bilginizi birine anlatmanız değil göstermeniz gerekir. Öğretmenler temel mantığını başkalarına açıklarken mühendisler yapılmış halini gözler önüne serer.

Bunun dışında şu düşünce vardır: Öğretmenin her konudan azar azar bilgisi olsun, detayını isteyen araştırsın. Mesela sanal gerçekliğin basit yapısını öğrensin ama detayını kendisi incelesin. Bundan dolayı öğretmenlikte siz daha bir programı öğreneyim derken başka bir programa geçersiniz ya da uygulamayı kullanırsınız. Biz bir dönem C++ bir dönem C# görmüştük. Bu mantıkla ilerleniyor. Çünkü siz küçük beyinlere bu konuda rehberlik ediyorsunuz ve onlarda fikir oluşturacak kadar bilseniz yeterli gözü ile bakılıyor. Ancak mühendislikte gördüğüm kadarıyla o programı iyice öğrenmeniz gerekiyordu. Çünkü o program üzerinden bir uygulama/site yapıyordunuz ve ona göre puan alıyordunuz. Bizde projeler yaptık ama ben o arkadaşlarımla kıyasladığımda alakası yoktu. Biz girişini yapmışız, onlar benzer program kurmuşlar.

Buradan anlayacağınız üzere yazılım konusunda ilerlemek istiyorsanız, bilgisayar öğretmenliğinde biraz daha zor ancak mühendislikte daha iyi ilerleyebilirsiniz. Ayrıca iş imkanının mühendisliğin öğretmenlikten daha çok olduğunu düşünüyorum. Bir kurumda işe gireceğinizde-kamu veya özel-sizin ilk diplomanıza bakarlar. Bir şirkete işe girmek için başvuru yaptığınızda önce mühendislik mezunu mu diye bakarlar veya bir okula başvuru yaptığınızda formasyonunuz var mı, öğretmenlik mezunu musunuz diye bakarlar. Daha sonra becerilerinize bakarlar. Bu yönden çalışmak istediğiniz alanda da etkilidir.

Son bir konuya değinmek istiyorum: İngilizce. Yazılımla ilgileniyorsanız olmazsa olmaz. Öğretmenlik okuyacaksanız aşırı gerekli değil ama mühendislikle ilgileniyorsanız iyi derecede bilmelisiniz. Çünkü programlar hakkında Türkçe kaynaklar sınırlı. Öğretmenlik içinde aşırı gerekli değil dediysem bilmesen olur demek değil maalesef. Artık İngilizce Türkçe kadar gerekli bir dil ve başarılı olmak istiyorsanız mutlaka öğrenmelisiniz. Bu kursa giderek de olur kendiniz çalışarak da yapabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgiyi ‘İNGİLİZCE SEVİYEMİ NASIL GELİŞTİRDİM?‘yazımda bulabilirsiniz.

Hala meslek konusunda karar veremeyen sevgili kardeşlerim/arkadaşlarım için aydınlatıcı olması dileğiyle yazdım. İnşallah bir gün yazılım veya bilgisayar mühendisliğinden yüksek lisans yapabilirim, hayallerimden birisi bu. Çünkü bilgisayar benim vazgeçilmez bir parçam oldu ve ne kadar çok bilirsem ne kadar çok onu anlarsam o kadar iyi olacağımı düşünüyorum. Son olarak şunu eklemek isterim: Mutlu olacağınız mesleği seçin çünkü hayatınızın sonuna kadar o işi yapmanız gerekebilir. Mutlu olmadığınız, isteyerek yapmadığınız hiçbir işin size veya başkalarına yararı olmaz. Hayat sizin, karar sizin gerisi sadece ses topluluğu unutmayın.

Önceki İçerikKAŞLARIMIZ KİRPİKLERİMİZ GÜRLEŞSİN, GÜZELLEŞSİN
Sonraki İçerikEHLİYET ALMA SERÜVENİM
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?