3 BOYUTLU ÇİZİM PROGRAMLARI

2725

Günümüzün trendlerinden biri olan üç boyutlu çizimlerin hangi programlarla yapılabileceğini biliyor musunuz? Ben azıcık biliyorum, gelin size biraz bahsedeyim.

İlk başta Tinkercad sitesinden başlayalım. Ben öğrencilere öğretirken bu siteden başlıyorum. Online kullanılması her an ulaşımı kolaylaştırıyor. Laptop, tablet, telefon hepsinden siteye ulaşılabilirsiniz. Ancak internet hızınıza göre tasarım üzerinde yaptığınız değişimleri görmekte zorlanabilirsiniz. Hazır şekiller olduğu için yapacağınız çizimin en basit geometrik halini düşünüp o şekilleri kullanarak başlayabilirsiniz. Şekillerin üzerinde oynayabiliyorsunuz, daraltıp genişletebiliyorsunuz ancak maalesef ki hareketleriniz kısıtlı. Her köşesini oynatamıyorsunuz. Bunların yanı sıra en sevdiğim özelliğini söylüyorum. Mesela oturduğunuz siteye benzer bir site yapmak istiyorsunuz. Nasıl evler yapılabilir, sitede neler olabilir diye düşünüyorsunuz. İnternet tarayıcınıza “Tinkercad ev” , “Tinkercad cadde” … gibi kelime öbekleri yazarak o sitede yapılmış tüm çizimlere ulaşabilirsiniz. Çizim sahibi eğer izin vermişse içerisine bakıp kopyalayarak kendi projenize dahil edebilirsiniz. Hatta projenize koyduktan sonra oluşturulmuş şeklin üzerinde oynayabilirsiniz. Ev aldıysanız balkonu silebilirsiniz, ağaç aldıysanız dal ekleyebilirsiniz. Ayrıca tamamını gruplandır deyip şekli birleştirdikten sonra dışa aktarıp yazıcıdan çıktı alabilirsiniz. https://www.tinkercad.com/ adresinden sayfayı ziyaret edebilirsiniz. Bir öğretmen olarak kayıt yaptım ve öğrencilerimi sınıfların içerisine kaydettim. Böylece onların kayıtla uğraşmasına gerek kalmadı. Ödev verdiğim zamanda kendi hesabımda hepsine bakabiliyordum ve eksiklerini hatırlatabiliyordum. Bir de renkli olduğu için çocukların ilgisini çekiyor. Öğretmen/Eğitmen arkadaşlarıma öneririm.

Kullandığım bir diğer program SketchUp. Program dememin sebebi masaüstüne indirerek bilgisayarda kullanabiliyorsunuz. Bu program Tinkercad’e göre daha kullanışlı. Köşeleri yumuşatabiliyorsunuz, noktalı hale getirip istediğiniz gibi yamultabiliyorsunuz. Mimarlar, tasarımcılar ve film yapımcıları için geliştirilen Skethcup ile ileri düzey karmaşık ve büyük nesneler tasarlayabilirsiniz. Ücretsiz özelliklerinin yanı sıra ücretli paketleri de var. Ancak ücretsiz araçlarla da oldukça iyi çizimler yapabiliyorsunuz. Öğrenciler için özel sürümü de var. Aşağıda gördüğünüz gibi birçok araca hemen ekrandan hızlıca ulaşabilirsiniz.

Tüm araçları tek tek açıklamıyorum. Bu yazıdaki amacım size programlar hakkında kısa bilgiler vermek fikir edinmenizi sağlamak. İnternette tüm programların kullanımını anlatan birçok video bulabilirsiniz.

Peki size Blender desem ne dersiniz? İlk adını duyduğumda şaşırmıştım. Ancak programı görünce tüm düşüncelerim kayboldu. Karmaşık görünen çok güzel bir ara yüzü var. Genel olarak zaten 3 boyutlu çizim programlarında aynı araçlar olur. Bu programın en güzel avantajı kullanıcının istediği şekilde içeriğini dizayn edebilmesiydi. Araçların yerlerini değiştirebiliyorsunuz. Bir de arka planı siyah olan programlarda nedense renkli ayrıntılar daha çok hoşuma gidiyor. Ayrıca ücretsiz bir program ve açık kaynaklıdır. Oyun karakteri, animasyon vs. her şeyi tasarlayabilirsiniz. Bir de masaüstü kullanılan bir program yani indirip kullanıyorsunuz.

Ben bu üç programı kullandım, aralarından en çok Blender’ı sevdim. Kullanımı basit, istediğim şekli kolaylıkla çizebiliyorum ve birden fazla şekilde görebiliyorum. Ama derslerde daha çok Tinkercad’i tercih ediyorum. Çünkü derste keşfederek öğrenme yolunu kullanıyorum. Yukarıda dediğim gibi renkli olması öğrencilerin dikkatini çekiyor ve merak duygularını ortaya çıkarıyor. Çocuklar merak ettikçe kurcalayarak araçların nasıl kullanıldığını öğreniyor. Tabi ki sorun yaşıyorlar. Sorun yaşadıklarında internetten incelemelerini istiyorum. Böylece araştırma alışkanlığı ediniyorlar. Ancak yapamadıkları yerde hemen yetişip tamamlıyorum. Derste anlatarak daha hızlı ilerleniyor ama bu şekilde kalıcılığı artıyor. Bunu öğrencilerimde gördüm. Sizlere de tavsiyem iyice araştırıp kullanmayı düşündüğünüz her program için internetten en az bir video izleyerek denemeniz. Böylece hem kendi kendinize öğrenebilmenin tadına varırsınız hem de yanlış yaparak doğruya ulaştığınız için kalıcılığı yüksek olur. Sizlere birkaç tane de öğrencilerimin yaptığı tasarımların çıktılarının fotoğraflarını koyuyorum. 13-14 yaşındalardı. Hepsinin ellerine sağlık, sizlerde eminim benim kadar çok beğeneceksiniz.

Önceki İçerikİLKOKUL SEVİYESİNDE KULLANILABİLECEK ÖRNEK KODLAMA KİTAPLARI
Sonraki İçerikKİTABINI OKUMAK MI FİLMİNİ İZLEMEK Mİ?
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?