KODLAMA VE ALGORİTMİK DÜŞÜNME ZEKAYI ETKİLER Mİ?

2282

Kendi alanımla çok ilgili olan algoritmik düşünme ve kodlamadan bahsetmek isterim. Günümüzde yaş sınırı 3-5 yaşına kadar inmiş olan, tüm özel okulların önceliklerinden biri haline gelen robotik kodlamanın temelini oluşturan algoritmik düşünme neden bu kadar ön plana çıktı?

Birçok makaleye konu olan algoritmik düşünme nedir önce onu konuşalım. Bir problemi çözerken belirli bir sıra ile düşünüp çözebilmektir. Bazı kaynaklarda bilgisayar gibi düşünmek olarak da geçer. Çünkü bilgisayar algoritma mantığı ile çalışır. Algoritmanın ne olduğunu https://www.ireminpenceresinden.com/algoritma-nedir-akis-semasi-nasil-kullanilir/ yazımda anlatmıştım bu yüzden burada anlatmayacağım. Ama kısaca şunu diyebilirim, bilgisayarın algoritma mantığının insanların düşünme şekline uyarlanması algoritmik düşünmedir.

Kodlama nedir? Teknolojik bir cihaza komut vermek, bir şeyler yaptırmaktır. Algoritma ile olan ilgisini de şöyle açıklayabilirim: Cihaza komut verirken algoritma mantığını temel alırız. Bu şekilde komut verir, yapmasını bekleriz. Her programlama dilinin kendine özel kelimelerini kullanarak problemi çözmek için oluşturduğumuz algoritmayı yazmaya kodlama deriz. Bu yüzden kodlamadan önce algoritmanın hatta algoritmik düşünmenin mantığını kavramalıyız.

Buraya kadar kavramlardan bahsettik peki sizce zeka gelişir mi? Herkesin kalıtsal bir zeka seviyesi vardır ancak çevrenin etkisi ile kullanım olanağı, imkanı geliştirilebilir. Bunun birçok yolu var. Bulmaca çözebilirsiniz, hızlı anlama/okuma kurslarına gidebilirsiniz. Ya da kodlama öğrenebilirsiniz. Daha da çeşitlendirebiliriz ama benim favorim kodlama.

Kodlama öğrenmek dolaylı olarak algoritmik düşünce yapınızı geliştirir. Algoritmik düşünme yapınız gelişince de her şeyi kafanızda sıraya koyarak çözmeye, düşünmeye başlarsınız. Kendimden örnek vereyim, algoritmayı öğrenmeye yeni başladığım sıralarda çok zorlandım. Bir türlü algoritma yazamıyordum. Her şeyi adım adım düşünmeye zorladım kendimi. Her problem en basit nasıl çözülür bunu düşündüm. Yemek nasıl yapıyorum, günümü nasıl planlıyorum, ders çalışırken nasıl sıralıyorum. En basit olacak şekilde derken çocuklar gibi düz mantıkla, sıra sıra düşünmeye başladım. Bir süre sonra algoritma yazmanın yanı sıra karşıma çıkan her durumda ister istemez zihnimde bir algoritma oluşturduğumu fark ettim. Oluşturduğum sıralamayı tekrar düşününce algoritma oluşturduğumu fark ettim. Böylece algoritma yazabilme sorunumu çözmüştüm.  Uyandığımda okula gidene kadar neler yapacağım hızlıca aklımda sıralıyordum. Bir zaman sonra gördüm ki algoritma mantığını anlamak –algoritmik düşünme yapımı geliştirmek- sadece program yazma kabiliyetimi arttırmadı hayatımda karşıma çıkan tüm problemleri daha çabuk çözmemi sağladı. Bir problem çözmem gerektiğinde hızlıca sıralıyorum. Aşama aşama anlatıp çözüyorum.

Algoritmik düşünme, zekamı daha etkin kullanmamı sağladı. Bilinen bir gerçek var, her normal insan beyninin %80-90 ‘ını kullanır. İnsanlar bu seviyeyi ne kadar verimli kullanırsa o kadar başarılı olur. Bir sorunu ne kadar çabuk çözebilirse, gününü ne kadar hızlı planlayıp başlarsa, planında aksaklıklar çıktığında çabucak çözüm üretebilirse… Peki algoritmik düşünce yapımızı nasıl geliştirilebiliriz?

  • En etkili yolu kodlama öğrenmek. İster blok tabanlı ister metin tabanlı bir program olsun, basit düzeyde programlama yapabilmeniz/yapmayı öğrenebilmeniz yeterli. Robotik kodlama eğitimi şu anda çok gündemde olan bir kodlama öğrenme yöntemi. Hangi yaşta olursanız olun başlayabilirsiniz.
  • Zeka oyunları alabilirsiniz. Zeka oyunları yaşlara göre ayrılıyor ancak size tavsiyem en basit yaş seviyesinden başlamanız. Çünkü zeka oyunundaki yaşlar beyin gelişimine göre sınıflandırılıyor. 20+ yazan bir oyunu 10 yaşındaki bir çocuk rahatlıkla çözebilirken 35 yaşındaki bir adam çözemeyebilir. Bundan dolayı kendinizi kötü hissetmeyin. Çözdükçe hızlanıp yaşınızdan ileride olan oyunları da çözebilirsiniz. Birkaç oyun tavsiyesi: dizios, q wirkle, pattern play, becerili yapılar…
  • Sudoku gibi bulmaca çeşitlerini çözebilirsiniz. Kare bulmaca, kelime bulmaca, arasındaki farkı bul, çengel bulmaca, sayı bulmaca, petek bulmaca… İster bunları karışık çözün isterseniz basitten başlayıp zorlaşan kitaplar alın.

Bunlar benden size birkaç tavsiye. Ben denedim ve gerçekten etkili olduğunu gördüm. Siz fark etmeden zekanızı daha verimli kullanıp daha hızlı düşünüyorsunuz. En basit kanıtı olarak da doktorların Alzheimer hastalarına bulmaca çözmelerini tavsiye etmesini gösterebilirim. Zekanızı kullanırken algoritmik düşünme yapınızı geliştirip bilgilerin uzun süreli bellekte daha kalıcı olmasını ve düzgün saklanmasını sağlar. Gelin bu yazıyı okuduktan sonra internetten bir bulmaca açıp çözmeye başlayın. Evde size eşlik edebilecek biri varsa bir zeka oyunu sipariş edin. En yakın arkadaşınıza ve kendinize aynı bulmaca kitabından hediye alın. Sonra bana teşekkür edeceksiniz :J

Önceki İçerikÜZÜLMÜYOR MUYUM?
Sonraki İçerikŞANS BAMBUSU NEDİR? NASIL BAKILIR?
Adım İrem Gül. Bilgisayar öğretmeniyim. Tam bir başak kızıyım. Hayatı benim açımdan görün istedim ve bu bloğu açtım. Dünya’ya İrem’in penceresinden bakmaya hazır mısın?